indukcja
WujekPa: Udowodnij korzystając z zasady indukcji matematycznej, że 1+2+3+4+...+n= n(n+1)/2
1 mar 18:05
edi: I krok
Sprawdzamy, czy dla jedynki działa:
L(1) = 1
P(1) = 1
L(1) = P(1)
II krok
| | n(n+1) | |
zakładamy, że L(n) = |
| |
| | 2 | |
III krok
Dowodzimy, że L(n+1) = P(n+1)
| | n(n+1) | | 2n + 2 | | n2 + 3n + 2 | | (n+1)(n+2) | |
L(n+1) = L(n) + n + 1 = |
| + |
| = |
| = |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
P(n+1)
1 mar 18:10
zet:
1/ sprawdzamy dla n=1
zachodzi
zał. indukcyjne
| | k(k+1) | |
dla n= k mamy; 1+2+3+....... +k= |
|
|
| | 2 | |
teza indukcyjna
dla n= k+1 mamy:
| | (k+1)(k+2) | |
1 +2+3+...... +k + (k+1)= |
|
|
| | 2 | |
dowód indukcyjny:
| | k(k+1) | | k(k+1) +2k+2 | | k(k+1)+2(k+1) | |
L= 1+2+3+.... +k + ( k+1)= |
| + k+1= |
| = |
| =
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
więc L=P
twierdzenie jest prawdziwe dla każdego n€N
1 mar 18:14
WujekPa: dziekuje
1 mar 18:32