funkcja dziedzina
makament: Dziedziną funkcji f(x)=√4+x = √3x−6 jest
A) ℝ\{−4,2} B) ⟨−4;∞) C) ⟨−4;2⟩ D) ⟨2;∞)
no to mam:
√x+4 x≥−4
x+4 x ∈ R
√3x−6 x≥2
3x−6 x ∈ R
czyli: x ∈ R = ⟨2;∞)
no i mam pytanie jak to sie wybiera ze −4 zniklo?
28 lis 17:39
janek191:
1) 4 + x ≥ 0 ⇒ x ≥ − 4
2) 3 x − 6 ≥ 0 ⇒ x ≥ 2
Z 1) i 2) ⇒ x ≥ 2
Część wspólna ( iloczyn) przedziałów.
28 lis 17:45
chichi:
28 lis 17:55
makament: nie rozumiem gdzie ten iloczyn jest,
28 lis 17:55
6latek: Iloczyn to inaczej czesc wspolna
Patrz na rysunek chichi i zobacz gdzie pokrywa sie filetowy i zielony
28 lis 18:06
makament: aaa dobra a ja se jakies dziwne rzeczy zaczalem wyobrazac dzieki pany
28 lis 18:07
6latek: A co wedlug Ciebie maja oznaczac zapisy
x+4 to x∊R
3x−6 to x∊R ?
28 lis 18:13
6latek: albo to
x∊R=<2,∞) ?
28 lis 18:17