Udowodnij
Kuba152: Liczby wymierne x,y spełniają warunek x
5 + y
5 = 2x
2y
2.
Udowodnij, że 1 − xy jest kwadratem liczby wymiernej
Próbowałem zrobić to tak:
x
10 + 2x
5y
5 + y
10 = 4x
4y
4
2x
4y
4 − 2x
5y
5 = x
10 − 2x
4y
4 + y
10
2x
4y
4(1− xy) = x
10 − 2x
4y
4 + y
10
| | x10 − 2x4y4 + y10 | |
(1− xy) = |
| |
| | 2x4y4 | |
| | x10 + y10 | |
(1− xy) = |
| − 1 |
| | 2x4y4 | |
Niestety nie wiem co dalej
28 lis 17:22
Kuba152: Pomoże ktoś?
28 lis 18:07
ABC:
potrzebny jest jeden sprytny trick, dzięki któremu zyskasz 10 kg suchej masy mięśniowej w ciągu
miesiąca nie ćwicząc ... opps nie to forum

ale naprawdę jest do tego trick
28 lis 18:31
ABC:
Jeśli któraś z liczb x,y jest zerem to oczywiście 1 jest kwadratem liczby wymiernej
założmy że obie nie są zerami.
przenieśmy wszystko na jedną stronę
x
5−2x
2y
2+y
5=0
pomnóżmy stronami przez x
x
6−2x
3y
2+xy
5=0
dopełnijmy do wzoru skróconego mnożenia
x
6−2x
3y
2+y
4−y
4+xy
5=0
(x
3−y
2)
2−y
4(1−xy)=0
(x
3−y
2)
2=y
4(1−xy)
I jakoś poszło
28 lis 18:59
Kuba152: O kurczę, na to nie wpadłem...
Dziękuję Ci bardzo!
28 lis 19:00
Mila:
Pisał, że trick i jest!
28 lis 19:12
jc: Zastosujmy sposób PW (o ile się nie mylę).
y=tx
x
5 + t
5x
5=2x
2 t
2x
2
x
5(1+t
5)=2x
4t
2
| | 2t2 | | 2t3 | |
Stąd x= |
| , y= |
| |
| | 1+t5 | | 1+t5 | |
| | 2t2 | | 2t3 | | (1+t5)2−4t5 | |
1−xy=1− |
| * |
| = |
| |
| | 1+t5 | | 1+t5 | | (1+t5)2 | |
| | (1+t5)2 | | x5−y5 | |
= |
| =( |
| )2 |
| | (1+t5)2 | | x5+y5 | |
29 lis 11:41
jc: W ostatniej linii wkradła się litrówka. Powinno być
29 lis 12:25
Kuba152: Ooo, też super sposób!
Dziękuję Ci bardzo!
29 lis 13:20