Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x)
Pomocy: Wielomian W(x) = x2 + kx + m jest podzielny przez dwumian x + 3 i przez x − 4.
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x − 2
28 lis 16:20
Jerzy:
Musi być: W(x) = (x+ 3)(x−4),porównaj i oblicz m.Potem dziel W(x) przez (x − 2)
28 lis 16:25
6latek: Czy wymnozone to co kazal zrobic Jerzy?
To nie jest trudne
28 lis 16:46
ICSP: W zadaniu nie pytają o k i m tylko o resztę z dzielenia W(x) przez x − 2
Wystarczy znaleźć wartość W(2)
28 lis 16:50
Jerzy:
To po co w zadaniu te dwa parametry ?
28 lis 16:55
ICSP: Po to aby ukrycie wskazać, że W jest unormowany.
Dzięki temu można zapisać jego postać iloczynową.
28 lis 16:58
Jerzy:
A gdzie w treści polecenie,aby wykazać,że W(x) jest unormowany ?
28 lis 17:12
chichi:
W(x)=(x+3)(x−4)=x2−x−12 ⇒ k=−1 ⋀ m=−12 (tylko po co to wyznaczać?)
W(2)=(2+3)(2−4)=−10
28 lis 17:21
ICSP: nie wykazać tylko wskazać.
Taka sprytnie przemycona informacja aby nie napisać wprost: "a = 1"
28 lis 17:41
Pomocy: dziękuję doliczyłam się
28 lis 17:44