obliczyc ilosc
cyk: jak obliczyc ile jest liczb 3cyfrowych podzielnych przez 5 a nie podzielnych przez 3
28 lis 15:58
Jerzy:
Potrafisz policzyć ile jest liczb trzycyfrowych podzielnych przez 5 ?
28 lis 16:12
Mila:
A5− liczby trzycyfrowe podzielne przez 5
|A5|=9*10*2=180
A(5,3)− liczby podzielne przez 5 i przez 3
a1=105
an=105+(n−1)*15
990=105+(n−1)*15
n=60
A(5,∼3)−liczby trzycyfrowe podzielne przez 5 i niepodzielne przez 2
|A(5,∼3)|=180−60=120
28 lis 17:27
janek191:
Lub tak:
Liczb trzycyfrowych podzielnych przez 5 jest 900 : 5 = 180
Liczb t. podzielnych przez 15 jest 900 : 15 = 60
Liczb t. podzielnych przez 5 i niepodzielnych przez 3 jest 180 − 60 = 120
28 lis 17:41