Równanie ma trzy pierwiastki. Czy największy z nich jest liczbą całkowitą?
Karoo: Równanie x3 + 7x2 + 13x + 7 = 0 ma trzy pierwiastki.
Czy największy z nich jest liczbą całkowitą?
Odpowiedź uzasadnij.
28 lis 15:47
Jerzy:
Na początek podziel ten wielomian przez (x+1) i rozłóż na czynniki.
28 lis 15:57
6latek: (x3+7x2+13x+7) : (x+1)= x2+6x+7
Wiec rownanie x3+7x2+13x+7=0 ma 3 pierwiastki
x=−1
x= −3−√2≈−4,41
x=√2−3 ≈−1,59
Odp. Najwiekszy z nich jest liczba calkowita
28 lis 16:23
Pomocy: Dziękuję, tak właśnie myślałam i wyszło
28 lis 16:26