który wyraz ciągu jest równy x
makament: Który wyraz ciągu an=n−1/2n+3 jest równy 1/3?
A)3 B)4 C)5 D)6
zrobiłem n−1=1/3*(2n+3)=2/3n+1=n−2/3=1−1= 1/3n=0
co zrobiłem źle?
28 lis 14:00
Jerzy:
| | n − 1 | |
Czy ten ciąg, to: |
| ? |
| | 2n + 3 | |
28 lis 14:02
makament: tak
28 lis 14:03
janek191:
Odp. D
28 lis 14:06
Jerzy:
3n − 3 = 2n + 3 ⇔ n = 6
28 lis 14:06
makament: sorki, ale musiałem coś zrobić, czy mógłbyś mi wytłumaczyć skąd się wziął ten sposób liczenia?
28 lis 14:55
Jerzy:
Mnożysz „na krzyż”
28 lis 15:01
makament: dzięki za pomoc, pierwszy raz mam z tym styczność, mimo wszystko nie wiem dlaczego to własnie 6
jest odpowiedzia dla 1/3 bo nie widziałem jej nigdzie wprowadzanej
28 lis 15:09
6latek: | | n−1 | |
an= |
| wstawiam za n =6 do wzoru ciagu |
| | 2n+3 | |
| | 6−1 | | 5 | | 1 | |
an= |
| = |
| = |
| |
| | 2*6+3 | | 15 | | 3 | |
| | 1 | |
tak samo wstaw do wzoru za n=3 lub 4 lub 5 i zobacz czy wyjdzie |
| |
| | 3 | |
28 lis 15:12
makament: o, dziękuje
28 lis 15:13
Jerzy:
| | a | | c | |
Jeśli: |
| = |
| , to: ad = bc |
| | b | | d | |
28 lis 15:16