matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Patryk:
Witam, Czy mógłby mi ktoś sprawdzić poniższy przykład? lim n−>
∞
(
n
√
3
n
n+n
2019
)
n
√
3
n
≤
n
√
3
n
n+n
2019
≤
n
√
3
n
n
2019
lim n−>
∞
n
√
3
n
= 3 lim n−>
∞
n
√
3
n
n
2019
= 3 więc: lim n−>
∞
(
n
√
3
n
n+n
2019
) = 3
28 lis 12:39