Rzucamy symetryczną monetą
etc: Rzucamy symetryczną monetą 6 razy. Okazało się, że orzeł wypadł 4 razy. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że orzeł wypadł w pierwszym rzycie.
Rozwiązanie:
A− orzeł wypadł w pierwszym rzucie.
B− orzeł wypadł 4 razy.
| | | |
P(B|A) = 12* | (12)3(12)2 = 532 |
| | |
P(A)=
12
| | 532*12 | |
P(A|B) = |
| = 13 |
| | 1564 | |
Może ktoś to sprawdzić?
28 lis 12:14
Maciess: Gdzieś sie czai błąd.
| | | |
Orzeł na 1 miejscu − 1* | =10 |
| | |
Wynik 2/3
28 lis 12:47
etc: Jeżeli P(A|B) liczę bez prawdopodobieństwa wypadnięcia pierwszego orła tzn.
| | | |
P(A|B) = | (12)3(12)2 = 516 |
| | |
to końcowy wynik otrzymuję
23. Więc chyba teraz jest poprawnie?
28 lis 13:03
Mila:
A− orzeł wypadł 4 razy
B− orzeł wypadł w pierwszym rzucie jeśli wiadomo, że orzeł wypadł 4 razy
| | 5! | |
|A∩B|= |
| =10 orzeł na pierwszej pozycji i dalej 3O i 2R |
| | 3!*2! | |
| | |A∩B| | | 10 | | 2 | |
P(B/A)= |
| = |
| = |
| |
| | |A| | | 15 | | 3 | |
28 lis 17:06
28 lis 17:08