Naszkicuj wykres funkcji, oblicz wartość
Krolka: f(x ){3−x dla x≤0 & 1+log1/2x dla x>0}
f(−2)
f(1/16)
f(0)
Mógłby ktoś wytłumaczyć jak obliczyć f (1/16) ponieważ miałam źle zrobione.
28 lis 10:46
a7: a co jest w podstawie logarytmu i co jest liczbą logarytmowaną, (bo trudno zgadnąć....)
28 lis 10:50
Jerzy:
log1/2(1/16) = −2log22−4 = 8log22 = 8 i teraz tylko dodaj 1
28 lis 10:55
Krolka: w log podstawa to 1/2 do potęgi x
28 lis 11:35
Jerzy:
Coś kręcisz,a jaka w takim razie jest liczba logarytmowana ?
28 lis 11:38
Jerzy:
Masz zapewne tak: log1/2(x) i patrz 10:55
28 lis 11:40
Krolka: No nie chce mi program zapisać że nad 12 jest potęga x i to jest podstawa logarytmu
28 lis 11:43
Krolka: czyli jedna druga jest do potęgi x
28 lis 11:44
Jerzy:
Taki zapis nie ma sensu,bo nie ma liczby logarytmowanej.Wrzuć zdjęcie , ale dla mnie na99,99%
jest tak,jak napisałem.
28 lis 11:46
Krolka: a to można wrzucić tu zdjęcie ?
28 lis 11:57
Jerzy:
Można,ale nie ma potrzeby,po prostu źle odczytujesz zapis log1/2x , to nie jest 1/2 do
potęgi tylko logarytm przy podstawie1/2 z liczby x.
28 lis 12:00
Krolka: Faktycznie ma pan rację, mój błąd, źle przepisałam równanie dlatego nie mogłam rozwiązać
28 lis 12:06
a7: | | 1 | | 1 | |
czyli tam jest log ( |
| )x=log10 ( |
| )x ? |
| | 2 | | 2 | |
28 lis 12:20
Jerzy:
Tam jest: log1/2(x)
28 lis 12:45
6latek: f(x)=3
−x
f(−2)=3
−(−2)=3
2=9
f(0)=3
0=1
| | 1 | | 1 | |
f( |
| =3−1/16= |
| = korzystam ze wzoru a1/n= n√a |
| | 16 | | 31/16 | |
| | 1 | |
= |
| = kalkulator i policz |
| | p16{3} | |
28 lis 12:47
Jerzy:
Cześć

Przeczytaj uważnie treść zadania
28 lis 12:49
6latek: f(x)=1+log
1/2x
1+log
2−12
−4= 1+(−1)*(−4)log
22=1+4=5
f(0)=1 bo logarytm z zera nie istnieje
28 lis 12:54
6latek: Dzien dobry
Jerzy 
tak widzialem ze dla x≤0 ale wydaje mi sie ze to jest nasza znajoma kolezanka z wczoraj wiec
policzylem takze to .
28 lis 12:57
6latek: Wiesz mi sie wydaje ze tutaj bedzie chodzic o funkcje sklejana
28 lis 13:03
Jerzy:
Ty masz poprawny wynik, a ja się pomyliłem
28 lis 13:04
Jerzy:
No i f(0) = 30 = 1
28 lis 13:06
Krolka: Nie wiem o jakiej koleżance piszesz xd
czyli f(116) równa się 5 ?
28 lis 15:04
6latek: 
Tak
28 lis 15:07
6latek: Wykresy potrafisz zrobic?
28 lis 15:23
Krolka: nie do końca bo właśnie ten miałam źle
28 lis 18:44