równanie trygonometryczne
glutek: rozwiąż równanie w przedziale <−2pi ; 2pi>
sin2(2x)+1=7cos2(3/2pi−x)
28 lis 08:27
glutek: 4sin2x*cos2x+1−7sin2x
No i w tym miejscu utknąłem
28 lis 08:40
6latek: Moze bym spobowal zamienic cos2x na 1−sin2x
28 lis 09:32
glutek: 4sin2x − 4sin4x − 7sin2x +1 = 0
−3sin2x − 4 sin4x + 1=0
sin2x = t t∊<0,1>
−t2−3t+1=0
√Δ=5
t1= 1/4
t2 = −1 ∉ <0,1>
sin2x=1/4
sinx=1/2 lub sinx=−1/2
x∊{−11/6pi, −7/6pi, −5/6pi, −pi/6, pi/6, 5/6pi, 7/6pi, 11/6pi}
28 lis 10:11
glutek: oj pomyłka −4t2 powinno być
28 lis 10:12
6latek: Wydaje sie ze rozwiazujesz dobrze .
28 lis 13:07
Patryk: Jak wyprowadzone zostało przekształcenie w drugiej linijce ?
1 maj 21:55
janek191:
L strona : wzór [ sin (2 x)]2 =[2 sin x*cos x ]2 = ...
Prawa strona : cos ( 270o − x) = − sin x i to do kwadratu oraz na lewą stronę.
1 maj 22:04