Rozwiąż układ kongruencji
michal: Rozwiąż układ kongruencji
17x − 19y = 18 (mod 59)
23x + 28y = 37 (mod 59)
Mnożę żeby skrócić oba
17x − 19y = 18 (mod 59) | * 28
23x + 28y = 37 (mod 59) | * 19
476x − 532y = 504 (mod 59)
437x + 532y = 703 (mod 59)
Zostaje:
913x = 1207 (mod 59)
I w tym momencie nie wiem co zrobić. Te liczby są na tyle duże i nie poręczne że nie mogę
czegoś na szybko wymyśleć
Domyślam się że nie znam jakiejś prostej metody radzenia sobie w takiej sytuacji
Jedyne co to mogę przesunąć 1207 na 27 ale nic tonie daje niestety
Proszę o pomoc
27 lis 22:59
Mila:
c.d wg Twoich obliczeń
913x = 1207 (mod 59)
1) 913=15*59+28
1207=20*59+27 więc mamy równanie:
28x=27( mod 59)
2) odwrotna do 28 w Z59
59=28*2+3
28=3*9+1
1=28−3*9=28−9*(59−28*2)=28−9*59+18*28=19*28−9*59
28−1=19 w Z59
3)
28x=27( mod 59) /*19
1x=513 (mod59)
513=8*59+41
x=41(mod 59)
W podobny sposób oblicz y, eliminując x
27 lis 23:38
michal: Dzięki, poszperałem popytałem i już rozumiem więcej.
28 lis 00:29