Moze ktos zetknąć?
Kasia: −x2−4x+>0
Delta=36 pierw z del=6
x1=1
x2= −5
Parasole romioa w dół czy w górę? Zawsze się nad tym zastanawiam.
I co tu będzie rozw. ? X€(− oo,−5)(1,+oo) czy x€(−5;1)?
27 lis 20:09
Kasia: Tam jest −x2−4x+5>0
27 lis 20:11
Jerzy:
A o jaki parasol pytasz ?
27 lis 21:23
6latek: Drugie rozwiazanie bo ramiona paraboli w dol
Ogolnie
mamy postac ax2+bx+c to
jesli a>0 to ramiona w gore
jesli a<0 to ramiona w dol
u nas w dol bo mozna zapisac z e −x2=(−1)*x2
wiec przy x2 stoi wspolczynnik (−1) a (−1)<0
27 lis 21:23
27 lis 21:26
janek191:

− x
2 − 4 x + 5 > 0 / *(−1)
x
2 + 4 x − 5 < 0
( x + 5)*( x − 1) < 0
a = 1 > 0 − ramiona paraboli są skierowane do góry, więc
x ∊ (− 5, 1 )
============
Patrz też na wykresy:
Czerwony − wykres y = − x
2 − 4 x + 5
Niebieski − wykres y = x
2 + 4 x − 5
28 lis 08:17