Nierownosci
Kasia: Witam serdecznie wszystkich.
Mam problem z kilkoma nierównościami...
Może ktoś pomoc?
1. x2 − 10x + 25 > 0
2. x2 − x + 4 >= 0
3. 4x2 −12x + 9 > 0
27 lis 19:13
Jerzy:
A gdzie Kasiu ten problem ?
27 lis 19:14
Kasia: W 1 mi wyszło x>5, x<5
x należy do (−oo, 5) suma (5,+oo) ?
27 lis 19:20
Kasia: W 2 delta wyszła mniejsze od 0. Brak rozw?
27 lis 19:21
Kasia: A w 3 delta =0
x= 1,5?
🤔
27 lis 19:23
Jerzy: 1) Dobrze
2) Obliczeniadobrze,ale przemyśl wniosek.Kiedy alternatywa jest prawdziwa ?
27 lis 19:28
6latek: 1)
ax
2+bx+c>0
| | b | |
mamy tutaj u Ciebie a>0 i Δ=0 wiec rozwiazaniem jest R−(− |
| ) |
| | 2a | |
27 lis 19:38
6latek: 3) tak samo jak 1)
2) postac ax2+bx+c≥0
masz u siebie a>0 i Δ<0 nie ma rozwiazan
W repetytoriom mam napisane ze rozwiazaniem jest zbior pusty (ale nie jestem pewoen czy to
dobre okreslenie wiec napisalem brak rozwiazan )
27 lis 19:42
6latek: W 1) i 3) mozesz zauwazyc wzory skroconego mnozenia
1) (x−5)2>0 wiec widac zeΔ=0 od razu
3)(2x−3)2>0 to samo
27 lis 19:46
Jerzy:
Cześć Krzysztof

Zad.2 , nierówność jest spełniona dla dowolnego x ,przemyśl
27 lis 19:47
Kasia: Mi też tak wyszło co już napisałam wcześniej. Jerzy napisał że obliczenie mam dobrze ale co do
rozwiązania to wychodzi na to że nie do końca. Więc w 2 są rozwiązania? Dziwne 🤔
27 lis 19:51
6latek: Dobry wieczor
Jerzy 
Przepraszam . To co napisalem to bedzie dla a<0
Masz racje . Rozwiazanie to zbior wszystkich liczb R . Dzieki ze zauwazyles .
27 lis 19:53
Kasia: A już nie wie o co chodzi
27 lis 19:57
Jolanta: Kasiu po lewej stronie masz wiadomości.Kliknij funkcję kwadratowa a póżniej nierówności
kwadratowe
Jest tam wszystko co potrzebujesz wiedzieć
27 lis 22:29