dziedzina funkcji
kamila: Jak to policzyć?
| | x2 + 1 | |
f(x) = |
| |
| | x2 − 3x + 2 | |
x
2 − 3x + 2
D = R?
Liczy sie tu coś? jak to zapisać?
27 lis 18:09
Jerzy:
Mianownik musi być różny od zera.
27 lis 18:19
kamila: hmm
x2 − 3x + 2 ≠ 0
x ( x − 3 ) ≠ − 2
i co dalej?
27 lis 18:22
kamila: nie rozumiem tego
27 lis 18:22
Jerzy:
Poczytaj o miejscach zerowych funkcji kwadratowej.
27 lis 18:24
6latek: Napisz czego nie rozumiesz ?
czy potrafisz rozwiazac rownanie kwadratowe ?
27 lis 18:30
kamila:
x2 − 3x + 2 ≠ 0
Δ = −32 − 4 * 1 * 2 = 1
x1= −(−3 −√1) 2*1 = 2
x2= −(−3 + √1) 2*1 = 1
O to chodzi?
27 lis 18:39
kamila: I co tu jest dziedziną? te miejsca zerowe?
27 lis 18:40
znak: Co? Wiesz co to dziedzina?
27 lis 18:43
kamila: to wszystkie liczby która mozna pod wzor funkcji podstawić
27 lis 18:45
6latek: Nie
Policzylasz miejsca zerowe mianownika (czyli te xsy dla ktorych dostajemy dzielenie przez 0 )
Wiec tutaj dziedzina beda wszystkie liczby rzeczywiste oprocz wyliczonych xow
Zapisujemy to tak D=ℛ\{1,2}
Twoje wyliczne xy zeruja mianownik
Popatrz ze juz np dla x=3 mianownik nie rowna sie −0
27 lis 18:47
kamila: ale nie wiem za bardzo jak z równaniem kwadratowym to policzyć, robiliśmy same łatwe przykłady
z wyznaczaniem dziedziny funkcji a ten jest cięzki dla mnie
27 lis 18:47
znak: No właśnie, tak jak mówisz − to są te liczby z jakiegoś zbioru, dla których dana funkcja ma
sens liczbowy. Wobec tego w Twoim przykładzie to będą takie liczby, że mianownik jest różny od
0. Stąd właśnie miejsca zerowe
nie będą należeć do dziedziny
27 lis 18:49
6latek: No przeciez policzylas
Tylko teraz widze ze odwrotnie
x1=1 i x2=2
27 lis 18:50
Jerzy:
| | 1 | |
Jaka jest twoim zdaniem dziedzina funkcji: f(x) = |
| ? |
| | x | |
27 lis 18:52
kamila: hmm x ≠ 0?
27 lis 18:53
kamila: https://prnt.sc/vrehe1
a jak tutaj mam takie zadanie i delta wychodzi mi ujemna a mam wyznaczyć dziedzine funkcji?
27 lis 18:59
Jerzy:
To warunek,a teraz opisz dziedzinę.
27 lis 19:00
Jerzy:
18:59 , mianownik jest zawsze różny od 0 , czyli: D = R
27 lis 19:01
27 lis 19:22
znak: Źle masz deltę obliczoną. Powinno być Δ = 52 − 4 * (−1) *(−6)
27 lis 19:27
znak: Ale jeśli to poprawisz, to całe rozumowanie ogółem jest prawidłowe
27 lis 19:27
27 lis 19:36
kamila: Poprawiłam, teraz już jest w porządku?
27 lis 19:36
znak: Jest w porządku.
27 lis 19:46
27 lis 20:01
kamila: też z wyznaczeniem dziedziny
27 lis 20:02
6latek: Wszystko masz zle
po pierwsze dla czego x>0
Po drugie
(x−1)2≠(x+1)(x−1)
(x+1)(x−1)=x2−1
27 lis 20:05
27 lis 20:08
kamila: hmm skąd ci się to wzięło?
27 lis 20:08
6latek: mam cos dzisiaj klopoty ze wzrokiem
Dziedzina jest wyznaczona zle
U ciebie D=<1,∞)
Wiec zobacz co sie stanie gdy podstawisz do wzoru funkcji x=1
napisz co zauwazylas
27 lis 20:12
kamila: Czyli samą dziedzinę źle wyznaczyłam a reszta jest ok?
f(1) = 2 mi wyszło gdy podstawiłam
27 lis 20:18
6latek: Nie mam za bardzo duzo czasu bo czekam na telefon
Wiec Ci rozwiaze
Musi byc (x−1)2>0
x−1=0 to x=1 dla tego argumentu mianownik sie zeruje wiec go wyrzucamy z dziedziny
dziedzina to zbior wszystkich liczb R oprocz x=1
Zapisuje to tak
D=R\{1}
lub
D=(−∞,1) U(1 ∞)
Juz mam telefon
27 lis 20:23
kamila: Dzięki za pomoc. Wybaczcie że tak wam spamuje ale kolokwium jest w poniedziałek a ja nie
pamiętam tych rzeczy kompletnie z liceum. Większości to nawet nie miałam.
Próbuje nauczyć się tego sama bo wykłady niezbyt mi pomagają.
27 lis 20:43
kamila: https://prnt.sc/vrgbg9
W przypadku gdy mam wyznaczyć dziedzinę takiej funkcji to muszę coś liczyc?
Nie mogę nic znaleźć w internecie oprócz zapisu że dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych.
27 lis 20:44
Jerzy:
Bo liczba pod pierwiastkiem nieparzystego stopnia może mieć dowolny znak ,czyli

= R
27 lis 21:06
6latek: Dla pierwiastka stopnia drugiego robimy zalozenie (≥0) gdyz nie istnieje pieriastek
kwadratowy z liczby ujemnej
np √4=2 ale √−4 nie istnieje w liczbach rzeczywistych .
Dla pierwiastka stopnia trzeciego nie robimy takich zalozen gdyz istnie pierwiastek stopnia
trzeciego takze z liczby ujemnej
np 3√8=2 bo 23=8 , 3√0=0 bo kazdy pierwiastek z 0=0 ale takze np 5√−32=−2 bo
−25=−32 3√−125=−5 bo −53=−125
Wiec tutaj nie robimy zalozen gdyz pod pierwiastek mozemy wsadzic dowolna liczbe rzeczywista
Dlatego dziedzina to zbior licz rzeczywistych .
Ogolnie :
Dla pierwiastkow stopnia parzystego (2,4,6,8 itd) robimy zalozenie ze wyrazanie pod
pierwiatkiem musi byc ≥0
Dla stopnie nieparzystych nie robimy tego zalozenia .
Odzywiaj sie zdrowo i nie pomijaj posilkow .
27 lis 21:12
kamila: dziekuje za wyjaśnienie
27 lis 21:17
kamila: https://prnt.sc/vrgz47
Mam już ostatnie pytanie na dzisiaj i nie męcze więcej : ) Dziękuje za cierpliwość.
Wykładowca podał nam jeszcze coś takiego do zrobienia i trzeba też wyznaczyć dziedzinę funkcji.
Nie wiem za bardzo co to jest to ,,e". Pojawia się tez później w kolejnych przykładach do
zrobienia.
27 lis 21:25
Jerzy:
Liczba e, to podstawa logarytmu naturalnego.Czy tutaj mianownik przyjmuje inną wartość niż 3 ?
27 lis 21:32
6latek: Co to jest liczba e to poczytaj w internecie
Jest to konkretna liczba
e>1 ale e<3
np y=2x jaka to jest funkcja ?
27 lis 21:35
6latek: kamila
W niedziele jak sie bede modlil za żone pomodle sie także za Ciebie
27 lis 21:41
kamila: Funkcja wykładnicza to jest.
Hmm znają może panowie książkę która jest dostepna i jest tam teoria i przykłady zadań ?
{o liceum poszlam na studia i mamy tu matematykę z elementami logiki. W poniedziałek będziemy
mieć kolokwium z wyznaczaniem dziedziny funkcji, wyznaczaniem granicy, pochodnych funkcji ,
ekstrema funkcji.
Wykładowca w dosyć cięzki spsób przekazuje nam wiedzę i muszę nauczyć się tego wszystkiego sama
a w szkole nie było takich zadań. Szukam teraz jakiegoś kursu na youtube albo gdziekolwiek.
Utknęłam na pierwszym zadaniu z obliczaniem dziedzin funkcji a coraz dalsze przykłady są
skomplikowane.
27 lis 21:54
6latek: Nie jestem studentem ale moze pomoze Krysicki Wlodarski Analiza matematyczna w zadaniach cz1
Moze jakis student lub ktos kto skonczyl studie pomoze w zalezieniu literatury .
27 lis 22:04