pomocy.
kamil: Wiadomo że p ⋀ q jest prawdziwe. Jaką wartość logiczną ma zdanie ( p ⇒ q) ⇒ (p ⋀ ∼ q) ?
O co tu chodzi? Mógłby mi ktoś pomóc. Będzie z tego kolokwium a jestem kompletnie zielony z
tego.
27 lis 14:57
ite:
Koniunkcja zdań jest prawdziwa tylko wtedy, gdy oba zdania są jednocześnie prawdziwe.
Jeśli wiadomo, jakie jest wartościowanie zdań p i q, to podstawiasz to do podanej implikacji.
27 lis 15:05
kamil: Tylko tyle mam podane w zadaniu i nie wiem jak to zrobić ; o?
27 lis 15:42
Jerzy:
p = 1 , q = 1
p ⇒ q ( prawda )
p ∧ ∼q ( fałsz )
( p ⇒ q ) ⇒ (p ∧∼q) ( fałsz, bo z prawdy może wynkać tylko prawda )
27 lis 15:49
Mariusz:
Czy z implikacji wynika negacja implikacji ?
27 lis 15:50
kamil: rany gdzie mogę znaleźć jakieś notatki na ten temat? przyznam ze nic z tego nie mogę zrozumieć
27 lis 15:50
Jerzy:
15:50 ,a gdzie tu widzisz negację implikacji ?
27 lis 15:52
27 lis 15:55
kamil: Dziękuje bardzo
27 lis 15:58
ite:
@Mariusz 15:50 podana implikacja może być prawdziwa, jeśli p=1 i q=0.
@Jerzy Mariuszowi chodziło o prawo negowania implikacji ∼( p ⇒ q ) ≡ (p ∧∼q) .
27 lis 16:06