.
Natasza: ROZWIĄŻ równanie
| | x−3 | | 10−3x−x2 | |
c) |
| = |
| |
| | x+2 | | x2−4 | |
27 lis 14:28
Natasza: Zna się ktoś na tym?
27 lis 14:34
Natasza: Ja dopiero zaczynam z tym przygodę i liczy się dla mnie ważne rozwiązanie no potem je analizuje
27 lis 14:35
27 lis 14:36
Jerzy:
a) Czy wiesz kiedy ułamek przyjmuje wartość zero ?
27 lis 14:36
Natasza: Ale dla mnie liczy się dobrze rozwiazanie bo wtedy wiem a jak źle zrobię to nie. Pomoże ktoś mi
z góry naprawdę dziękuję
27 lis 14:38
Natasza: Znajdzie sie ktos taki...?
27 lis 14:41
Hajtowy: Zadanie (a)
Zaczynamy od dziedziny, czyli:
x
2 − 9 ≠ 0
(x+3)(x−3) ≠ 0
x ≠ −3 i x ≠ 3
Czyli:
D = R − {−3 ; 3}
A teraz licznik... x
2+x−6=0
Liczymy deltę: Δ = b
2 − 4ac
Δ = 1 + 24 = 25
√Δ = 5
Pierwiastki teraz...
Z racji tego, że...
D = R − {−3 ; 3}
Więc w rozwiązaniu tego równania zostaje nam 2

Bo −3 NIE NALEŻY do dziedziny
27 lis 14:42
6latek: Do przykladu a) pytanie
czy wiesz dlaczego tylko licznik musi rownac sie zero?
27 lis 14:45
Jerzy:
Natasza = Oliwka , tylko jej/jemu szkodzisz, a nie pomagasz !
27 lis 14:46
6latek: Dzien dobry

Jest jeszcze ich wiecej
27 lis 14:47
Natasza: Hajtowy dziekuje a przyklad b i c?
27 lis 14:48
Jerzy:
Próbuj sama/sam leniu śmierdzący. Koledzy poprawią ci błędy.
27 lis 14:51
Natasza: 6latek a ty?
27 lis 14:51
Natasza: wyszlo mi w c) x=−1/2
a przykladu 4 niewiem jak
27 lis 14:52
Natasza: To dobrze?
27 lis 14:53
Natasza: Hejtowy lub 6latek dobrze?
27 lis 14:56
Natasza: a przyklad 4 i koniec juz prosze bo 3 przyklad obliczylam
27 lis 15:03
6latek: Przyklad c) x=−1
A ktory to jest 4 przyklad ?
27 lis 15:07
Natasza: znaczy c przepraszam
27 lis 15:08
Natasza: w b mam x=−1/2
27 lis 15:08
Natasza: Tylko c 6latek pomożesz zrobić
27 lis 15:09
Natasza: Jak ci wyszło −1?
27 lis 15:11
6latek: Mam pytanie
Umiesz rozwiazywac rownania kwadratowe ?
Tzn rownanie w postaci ogolnej przekasztalcic na postac iloczynowa?
Teraz okresl dziedzine
czyli x+2≠0 i x2−4≠0
czyli co bedzie dziedzina?
napisz
27 lis 15:14
Natasza: −2 i 4
27 lis 15:15
Natasza: 6latek ?
27 lis 15:17
Natasza: A dalej i juz wszytsko naprawde dziekuje
27 lis 15:18
Natasza: No bo ja niewiem
27 lis 15:19
Natasza: Dobrze to zrobilam
27 lis 15:21
Natasza: ?
27 lis 15:21
Hajtowy: x+2≠0 i x2−4≠0
Tu dziedziną jest −2 dla pierwszego
Oraz −2 i 2 dla drugiego...
x2 − 4 ≠0
x ≠ −2 i x ≠ 2
bo...
(−2)2 = 4
oraz
22 = 4
27 lis 15:21
6latek: Nie
jedna x≠−2
drugie
x
2−4≠0 to x
2≠4 to x≠2 i x≠−2
Albo wiesz przeciez ze
x
2−4=(x+2)(x−2) z ewzoru skroconego mnozenia
czyli nasza dziedzina beda wszystkie liczby rzecziwiste oprocz x=2 i x=−2
Zapisujemy to tak
D=R−{−2,2}
Pytanie
potrafisz rozlozyc −x
2−x+10 na czynniki ?
Tzn zapisac postac iloczynowa tego ?
27 lis 15:21
Natasza: Nie moge na was liczyc dobra dowidzenia!
27 lis 15:22
6latek: ja pisze wiec schodzi troche czasu .
27 lis 15:22
6latek: OK ,. Do widzenia .
27 lis 15:23
Natasza: Nie umiem naprawde zrobisz mi ja to przeanalizuje potem
27 lis 15:23
Jerzy:
Pokaż swoje rozwiązanie.
27 lis 15:25
Mariusz:
Natasza spójrz na rozwiązanie Hajtowego z 27 lis 2020 14:42
i spróbuj w podobny sposób
29 lis 10:39
ite:
Mariusz jesteś prawdziwym optymistą!
29 lis 11:39