.
Oliwka: Rozwiąż równanie
27 lis 14:18
Jerzy:
W jakiej szkole się uczysz ?
27 lis 14:19
janek191:
Dziedzina i mnożenie na krzyż
27 lis 14:19
Oliwka: Janek191 a pomożesz mi
27 lis 14:19
Jerzy:
Oliwka, nie kompromituj się !
27 lis 14:20
Oliwka: ale ja naprawde nie umiem:((
27 lis 14:26
27 lis 14:30
Natasza: 6latek a rozwiążesz mi to to ja wtedy będę nad tym patrzeć skąd to się bierze i rozwiąże
27 lis 14:32
6latek: Robimy zalozenia co do mianownikow
x+2≠0 to x≠−2
4−x≠0 to x≠4
D=ℛ−{−2,4}
masz tutaj tak
| a | | c | |
| = |
| −proporcja to wtedy a*d=b*c |
| b | | d | |
a=5 b=x+2
c=7
d=4−x
bedzie tak 5*(4−x)= (x+2)*7
20−5x= 7x+14
−5x−7x=14−20
12x=−6
xnalezy do rozwiaza bo xnie moze byc rowny −2 i 4
27 lis 14:40
janek191:
− 12 x = − 6 / : ( −12)
===========
27 lis 15:11
6latek:
27 lis 15:15