.
Karola: Zad.5. Doprowadź wyrażenie (x + 2y) (x2 + 2xy − 4y2) do najprostszej postaci.
27 lis 14:11
janek191:
= x3 + 2 x2 y − 4 x y2 + 2 x2 y + 4 x y2 − 8 y3 =
= x3 + 4 x2 y − 8 y3
27 lis 14:17
6latek: Masz tam przed oczami (wpisz a otrzymasz )
x2=2x a tu pewnie ma byc x2
(x+2y)(x2+2xy−4y2)
Mnozysz kazdy skladnik pierwszego nawiasy przez kazdy skladnik drugiego nawiasu
x*x2+x*2xy+x*(−4y2)+2y*x2+2y*2xy+2y*(−4y2)
Wymnoz to sobie i uporzadkuj .To musisz zrobic sama
27 lis 14:19
krysia:
29 lis 19:21