−1+i√3 | 1+i | −1−i+i√3+i2√3 | −1−i+i√3−√3 | ||||
* | = | = | |||||
1−i | 1+i | 1−i2 | 2 |
−1−√3+i(√3−1) | −1−√3 | √3−1 | ||||
= | = | +i | ||||
2 | 2 | 2 |
y | ||
tgφ= | ||
x |
−π | π | √6 + √2 | ||||
cos | = cos | = | ||||
12 | 12 | 4 |
− 1 − √3 | √2 | − √2 − √6 | ||||
cos φ = | * | = | ||||
2 √2 | √2 | 4 |
√3 − 1 | √2 | √6 − √2 | ||||
sin φ = | * | = | ||||
2 √2 | √2 | 4 |
π | ||
φ = 15o = | ||
12 |
1 | √3 | |||
cosα=− | i sinα= | |||
2 | 2 |
π | 2π | |||
α=π− | = | |||
3 | 3 |
π | 7π | |||
β=2π− | = | |||
4 | 4 |
−π | ||
β= | będzie łatwiej | |
4 |
z1 | 2 | 2π | π | 2π | π | ||||||
= | *(cos( | + | )+i sin( | + | )) | ||||||
z2 | √2 | 3 | 4 | 3 | 4 |
z1 | |
=√2*(cos(165o+i sin(165o)) | |
z2 |
z1 | −1+i*√3 | 1 | √3 | 1 | √3 | ||||||
= | =(− | − | )+i*(− | + | ) | ||||||
z2 | 1−i | 2 | 2 | 2 | 2 |
1 | √3 | 1 | √3 | |||||
(− | − | )+i*(− | + | )=√2*(cos(165o)+i sin(165o)) / :√2 | ||||
2 | 2 | 2 | 2 |
1 | √3 | 1 | √3 | |||||
(− | − | )+i*(− | + | )=(cos(165o)+i sin(165o)) | ||||
2√2 | 2√2 | 2√2 | 2√2 |
−1−√3 | ||
cos1650= | ⇔ | |
2√2 |
−1−√3 | ||
cos(180o−15o)=−cos15o= | ||
2√2 |
1+√3 | ||
cos15o= | ||
2√2 |
−1+√3 | ||
sin(15o)= | ||
2√2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |