matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciągu
???:
Oblicz: lim
n
→
∞
(
√
4n
2
+ 3n
− 2n) Może ktoś wyjaśnić jak to zrobić?
27 lis 12:37
ite:
zacznij od wymnożenia tego wyrażenia przez ułamek
√
4n
2
+ 3n
+2n
√
4n
2
+ 3n
+2n
27 lis 12:48
6latek:
Mozesz zastosowac wzor
a
2
−b
2
a−b=
a+b
27 lis 12:50
piotr:
(
√
4n
2
+3n
−2n)(
√
4n
2
+3n
+2n)
lim
n→
∞
√
4n
2
+3n
−2n = lim
n→
∞
=
√
4n
2
+3n
+2n
4n
2
+3n−4n
2
3n
=lim
n→
∞
=lim
n→
∞
=
√
4n
2
+3n
+2n
2n(
√
1+3/(4n)
+1)
3n
3
=lim
n→
∞
=
2n(
√
1
+1)
4
27 lis 12:56
piotr:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=lim_%7Bn%E2%86%92%E2%88%9E%7D%5B%284n%5E2%2B3n%29%5E%281%2F2%29-2n%5D
27 lis 12:58