funkcje
czech: Rozstrzygnij czy istnieje funkcja: f N → N,że f(f(n))=2n dla każdego n∊N.
Ma ktoś pomysł jak to ruszyć?
27 lis 11:53
ICSP: f(f(n)) = 2n = √2(√2n)) ⇒ f(n) = √2n
27 lis 12:12
Słoniątko: są takie funkcje ale sporo pisania jest żeby udowodnić
27 lis 12:47
znak: Co do wpisu ICSP to mam wątpliwości. Przeciwdziedziną jest zbiór liczb naturalnych, zaś f
podana przez ICSP ma wartości w zbiorze liczb niewymiernych.
27 lis 12:53
Jerzy:
Przecież 12:12 , to funkcja, która spełnia podany warunek.
27 lis 12:53
Jerzy:
@znak, masz rację , liczba √2n nie jest liczbą naturalną.
27 lis 12:55
Słoniątko: trzeba z równań funkcyjnych najpierw znaleźć wartości dla liczb postaci 2n , potem dla
parzystych , potem dla nieparzystych, jest trochę pisania i dużo nawiasów , łatwo się pomylić
więc nie piszę
27 lis 13:26
jc:
ff(n)=2n
fff(n)=f(2n)
fff(n)=2f(n)
f(2n)=2f(n)
w szczególności f(4n)=4n f(1).
Na razie mam tyle.
27 lis 14:16
jc: Taka funkcja chyba spełnia warunki zadania.
1 → 3 →2 →6 →4 →12 ....
5 →7 →10 →14 →...
9 → 11 →18 →22
13→15→26→30→
itd.
27 lis 14:45