Bardzo proszę o pomoc
Adam09: Wiedząc ,że 4x + 1/4x = 23 , oblicz 2x + 1/2x
26 lis 23:07
Adam09: Oczywiście 1/4 i 1/2 są w całości do potęgi x a nie tylko mianownik
26 lis 23:10
Szkolniak: | | 1 | |
2x+( |
| )x=t, gdzie t z pewnością musi być dodatnie |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
4x+2*2x*( |
| )x+( |
| )x=t2 |
| | 2 | | 4 | |
t
2=25
t=5
26 lis 23:19
chichi:
(2
x+2
−x)
2=2
2x + 2*2
x*2
−x + 2
−2x=
22x + 2−2x + 2
23+2=(2
x+2
−x)
2
25=(2
x+2
−x)
2 /
√
26 lis 23:21
Eta:
2
x>0
| | 1 | | 1 | |
23=4x+ |
| =(2x+ |
| )2−2 |
| | 4x | | 2x | |
26 lis 23:23