Oblicz
Maniek: Obliczy ktoś z rozpisem ? Dziękuje i pozdrawiam
Oblicz:
a)log575−log53=
d)log9(2+log10)=
26 lis 21:27
6latek: d) 2+log10=2+1=3
a) tak w pamieci to =2 ale przy innym zapisie
26 lis 21:31
Maniek: W przykładzie d) co dzieje się z log9 z początku ?
26 lis 21:34
6latek: Maniek
Po pierwsze nie chce sie domyslac czy to sa logarytmy dzuesiene czy d) to logarytm przy
podstawie 9
tak samo w a)
Wiec jesli nie jestes pewien jak to napisac to nalezalo napisac no d) jest to logarytm przy
podstawie 9
| | 1 | |
log9(2+log10)= log9(2+1)= log93= |
| bo 91/2=3 i log10=1 bo log1010=1 |
| | 2 | |
26 lis 21:38
6latek: | | 75 | |
a) log5 75−log53= log5 |
| =log5 25=2 bo 52=25 |
| | 3 | |
26 lis 21:43
Maniek: a)log10
26 lis 21:44
Maniek: Minutka zaraz napisze prawidłowo
26 lis 21:44
Maniek: a) log10575−log1053=
wydaje mi się że są tam 10 bo koło logarytmu nie ma nic napisane ale wiem jeśli nie ma podstawy
to jest nia 10
d)log109(2+log1010)
26 lis 21:48
chichi: No to kolego nie wiesz ile to log1010?
26 lis 21:52
6latek: Wiesz co ?
Skoro to logarytmy dziesietne to proponuje kalkulator albo tablice lagarytmow do d) juz
napisale (2+log10)=3
log9*3=log27=
albo
log9*3=log32*3=log33= 3log3 log3≈0,477to 3log3=3*0,477≈1,431
kalkulator pokazuje log27≈1,431
26 lis 22:01
Maniek: Dzięki zasugeruje się że są w d) logarytm jest przy podstawie 9
26 lis 22:07
chichi: | | 1 | | 1 | |
log93=log32 3= |
| log33= |
| |
| | 2 | | 2 | |
26 lis 22:13