Rozwiąż równanie(prosze o pełne rozwiązanie)
mlvn: sinx*sin2x = 3/2 cosx
26 lis 21:01
6latek: zapis jest niejasny
26 lis 21:04
6latek: | | cos(x−2x)−cos(x+2x | | cos(−x)−cos3x | | 1 | |
sinx*sin2x= |
| = |
| = |
| (cosx−cos3x) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
26 lis 21:08
chichi: | | 3 | |
sin(x)*sin(2x)= |
| cos(x) |
| | 2 | |
| | 3 | |
sin(x)*2sin(x)cos(x)= |
| cos(x) |
| | 2 | |
| | 3 | |
2sin2(x)cos(x)= |
| cos(x) / *2 |
| | 2 | |
4sin
2(x)cos(x)−3cos(x)=0
cos(x)[4sin
2(x)−3]=0
| | √3 | | √3 | |
cos(x)=0 v 4sin2(x)−3=0 ⇒ [sin(x)− |
| ][sin(x)+ |
| ]=0 |
| | 2 | | 2 | |
| | √3 | | √3 | |
cos(x)=0 v sin(x)= |
| v sin(x)=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
Dokończ
26 lis 21:31
6latek: Dobrze
chichi
| | 3 | |
A jesli prawa strona to |
| ? |
| | 2cos(x) | |
dlatego napisalem (niejasny)
26 lis 21:33
chichi: @
6latek Ale ja nic nie mówię przecież... zgadzam się z Tobą, ale jeżeli nie ma nic to
przyjmuje, że jest mnożenie, jeśli jest tak jak mówisz, to już jego problem nie będę sobie tym
głowy zawracał jak komuś się nawet porządnie zapisać nie chce Pozdrowionka ślę
26 lis 21:42
Jawiem:
| | 3 | |
Wszystko jest jasne, sinx*sin2x = |
| cosx |
| | 2 | |
| | 3 | |
sinx*2sinx cosx − |
| cosx = 0 |
| | 2 | |
| | √3 | | √3 | |
cosx = 0 lub sinx = − |
| lub sinx = |
| } |
| | 2 | | 2 | |
26 lis 21:43
6latek: Dobrze

Odpoczywaj .
26 lis 21:47
mlvn: Przepraszam za niejasny zapis. Dzięki wielkie za pomoc!
26 lis 21:49
6latek: Natomiast ja bede musial poczytac jeszce jak rozwiazywac takie rownania metoda kąta
pomocniczego (wyczytalem ze jest taka metoda )
26 lis 22:43