Rozwiąż nierówność, korzystając z siatki znaków
Mózg: Rozwiąż nierówność, korzystając z siatki znaków:
x3 + 3x2 − 4 > 0
26 lis 21:00
6latek: Teraz raczej nie stosuje sie siatki znakow
Rozwiazania robisz na osi liczbowej .
W(1)=0
(x3+3x2−4) : (x−1) dziel
26 lis 21:03
Mózg: Dziękuję
26 lis 21:53
chichi:
Niech W(x)=x3+3x2−4
W(1)=0
W(x)=x2(x−1)+4x2−4
W(x)=x2(x−1)+4(x2−1)
W(x)=x2(x−1)+4(x−1)(x+1)
W(x)=(x−1)(x2+4x+4)
W(x)=(x−1)(x+2)2
W(x)>0 ⇔ x∊(−∞,1)
26 lis 21:58
chichi: tfu co ja bredzę... już późno oczywiście x∊(1,+
∞)
26 lis 21:59
Mózg: Dziękuję Wam
26 lis 22:19
Mariusz:
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1110.pdf
chichi , czytałeś ten pdf
Widzę że ten wielomian ma pierwiastki wielokrotne
Jest sposób na usunięcie pierwiastków wielokrotnych wielomianu
bez rozkładania go na czynniki
Znasz ten sposób
Wiem że macie obsesję na punkcie gotowców więc uprzedzam
ja zarówno czytałem ten pdf jak i znam ten sposób
usuwania pierwiastków wielokrotnych wielomianu bez rozkładania go na czynniki
27 lis 09:54
chichi: @Mariusz Nie, nie czytałem tego pdfa, a skąd miałbym go mieć? Co masz na myśli mówiąc, że
mam obsesję na punkcie gotowców? Poza tym osoba, która prosi o rozwiązanie takiej nierówności
wielomianowej na pewno nie zna twoich wybujałych metod. Nie wiem co jest w tym pdfie, ale znam
metodę, która pozwala szybko za pomocą pochodnej wyznaczyć wielokrotny pierwiastek wielomianu.
27 lis 12:38
Mariusz:
Pokażę na tym przykładzie o co mi chodziło z tym usuwaniem pierwiastków wielokrotnych
W(x)=x3 + 3x2 − 4
W'(x)=3x2+6x
Obliczamy resztę z dzielenia W(x) przez W'(x)
1/3x+1/3
x3 + 3x2 − 4:3x2+6x
−(x3+2x2)
x2
−(x2+2x)
−2x−4
Teraz obliczamy resztę z dzielenia wielomianu 3x2+6x przez −2x−4
−3/2x
(3x2+6x):(−2x−4)
−(3x2+6x)
0
Otrzymaliśmy resztę zero a zatem (−2x−4) jest wspólnym dzielnikiem wielomianu i jego pochodnej
x2 + x − 2
x3 + 3x2 − 4:x+2
−(x3+2x2)
x2
−(x2+2x)
−2x−4
−(−2x−4)
0
Wielomian x2 + x − 2 ma te same pierwiastki co wielomian x3 + 3x2 − 4
tyle że pojedyncze
Sposób przydaje się też przy skracaniu ułamków w których zarówno w liczniku jak i w
mianowniku znajdują się wielomiany
Co do tych "wybujałych metod" to nie są one aż tak "wybujałe"
aby nie można ich było przedstawić licealiście
Jeśli chodzi o te gotowce to zauważyłem że większość ma jednak tę obsesję
i chciałem zaznaczyć że ja już te tematy znam i nie chodzi mi o uzyskanie jakiejś pomocy
27 lis 15:30
chichi: Ja też je znam, ale co to jest jakiś konkurs wiedzy? Nie będę na siłę wpychał tej metody do
zadania tylko dlatego "że ją znam". Istnieje prostszy, szybszy sposób na to zadanie więc z
niego korzystam koniec kropka.
27 lis 15:59
chichi: Z równania x
2−4=0 pierwiastki też można wyznaczać za pomocą delty, tylko pytanie po co, sam
już sobie odpowiedz, miłego dnia
27 lis 16:01
6latek: Mariusz ma swoj swiat . Musze sie przyznac ze ja czasmi tez .Zreszta chyba tak ma kazdy z nas
Uwaza ze skoro on przeczytal Sierpinskiego Algebra wyzsza to kazdy powinien sie z tym zapoznac
Jednak tak w zyciu nie jest . Mysle ze kilka procent ludzi to przeczytalo(lub zapoznalo sie z
jakas madra ksiazka) i teraz sa w stanie pomoc na forum
Mariusz powinienes skonczyc ze zbednymi komentarzami np (za moich czasow bylo to czy tamto )
Oczywiscie ze bylo (za moich tez )
Ktos kto bedzie chcial skorzystac z Twojego rozwiazania jesli go to intersuje dopyta .
Tak niepotrzebnie narazasz sie na zlosliwe komentarze (tak jak kiedys Gustlik ktory chcial
uzdrawiac polska edukacje)
My ze swojej strony tez (jesli nie ma ku temu powodu ) dajmy mu spokoj .
28 lis 15:55