funkcje
wiki2020: Podaj zbiór wartości funkcji. Dla jakiego argumentu funkcja przyjmuje swoją wartość najwiekszą
lub najmniejszą?
a) y = −2(x+1)2 + 5
b) y = 3(x−1)2 −7
c) y = 12(x − π) + 2
d) y = −2√7(x+3)2 − 1
e) y = −4(x + 12)2 − 3
f) y = 0,2(x−2)2
proszę o pomoc
26 lis 20:11
janek191:
Np.
b) y = 3*( x −1)2 − 7
p = 1 q = − 7 a = 3 > 0
więc
ZW = < q , + ∞) = < − 7, +∞)
Dla x = p = 1 y = ymin
26 lis 20:17
wiki2020: dziękuję bardzo ale mam największy problem z przykładem c,d,e,f nie ogarniam tego
26 lis 20:20
6latek: W jakiej postaci napisane sa te funkcje ?
Odpowiedz
26 lis 20:23
wiki2020: kwadratowe ?
26 lis 20:25
6latek: Rownanie kawadratowe mozna zapisac w 3 postaciach
1) ogolna ax2+bx+c=0
2)kanoniczna a(x−xw)2+yw=0
3) iloczynowa (x−x1)(x−x2)=0
tak samo funkcje mozna zapisac w tych postaciach
W ktorej zapisana jest u nas?
26 lis 20:31
wiki2020: kanoniczna chyba
26 lis 20:33
janek191:
Postać kanoniczna:
y = a*( x − p)2 + q
W = ( p, q)
a> 0
ZW = < q , +∞) dla x = p jest y = ymin
dla
a < 0
ZW = ( −∞, q> dla x = p jest y = ymax
26 lis 20:33
6latek: dobrze
kanoniczna
f(x)=a(x−xw)2+yw
xw i yw sa to wspolrzedne wierzcholka
a− pokazuje jak beda zwrocone ramiana paraboli
Teraz z tej postaci odczytujemy od razu wspolrzedne wierzcholka z tym ze wspolrzedna xw
odczytujemy ze mnienionym znakiem
Jesli mamy np a(x−5)2+7 to xw=5 i yw=7
Wezmy np twoja e)
napisz jakie beda wspolrzedne wierzcholka paraboli
czytaj to co napisalem
26 lis 20:39
janek191:

W = ( p, q )
p = 2
q = 1
a= 2 > 0
Mamy
ZW = < q , +
∞) = < 1 , +
∞)
Dla x = p = 2 jest y = q = y
min = 1
26 lis 20:43
wiki2020: 1/1 i −3
26 lis 20:44
6latek: wspolrzena xw jest nazywana takze p
wspolrzedna yw jest nazywana takze q
wobec tego ta postac kaniniczna moze wygladac takze tak y=a(x−p)2+q
26 lis 20:44
wiki2020: przepraszam 1/2 a nie 1/1
26 lis 20:44
6latek: OK .Pomagaj jej
26 lis 20:45
wiki2020: czyli w przykładzie e) bedzie ZW = (−∞; −3>
wartość największa −3 dla x = − 12 ?
26 lis 20:48
janek191:
Tak
26 lis 21:20
wiki2020: no to chyba coś mi już zaczyna świecić − dziękuję bardzo za pomoc i poświęcony czas
26 lis 21:40