Czy funcja f(x)=|4x-5|+|x|+|4x+5| jest parzysta lub nieparzysta
RobTron: Czy funcja f(x)=|4x−5|+|x|+|4x+5| jest parzysta lub nieparzysta?
f(−x)=|4(−x)−5|+|(−x|)+|4(−x)+5|
f(−x)=|−4x−5|+|−x+|−4x+5|= |−(4x+5)|+|−x|+|−(4x−5)|=|4x+5|+|x|+|4x−5|=f(x)
f. jest parzysta
dziedzina xεR
Czy to jest dobrze?
Jeśli nie proszę o info gdzie zrobiłem błąd
26 lis 18:37
HGH: tak, to jest funkcja parzysta.
26 lis 18:47
RobTron: Czyli obliczenia wszystkie są prawidłowe?
26 lis 18:48
chichi: Jak nie jesteś pewien zawsze możesz wejść w desmosa czy geogebre, czy inny program do rysowania
wykresów funkcji i sprawdzić swoje "przypuszczenia" przecież to nie boli
26 lis 18:50
6latek: Tak ale zapomnial o jeszcze jednym warunku na to aby funkcja byla parzysta
1) ⋀x∊D(f) f(x)=f(−x)
2) zbior D(f) jest symetryczny wzgledem zera (a tego nie napisal czy jest czy nie jest )
26 lis 18:51
Jerzy:
Witaj Krzysztof

Drugie stwierdzenie jest prawdziwe,ale nie jest warunkiem,to tylko skutek
26 lis 19:15
6latek: Dobry wieczor

Tak napisali w repetytorium
26 lis 19:18
Jerzy:
Musi być : x ∊ D i −x ∊ D , i stąd drugi wniosek.
26 lis 19:29