planimetria
sylwia: Krótsza przekątna trapezu prostokątnego dzieli trapez na dwa równoramienne trójkąty prostokątne
, z których mniejszy ma pole p. Oblicz pole trapezu. (w odpowiedzich 3p)
1 mar 17:44
edi:

Czerwone i zielone odcinki są równe
Aby obliczyć pole całego trapezu, potrzebujemy zatem długości boku b, możemy obliczyć ją z tw
Pitagorasa
2a
2 = b
2
b
2 = 4P
| | b2 | |
Pole zielonego trójkąta to |
| , więc równe jest 2P |
| | 2 | |
Pole całego trapeza, to suma pól zielonego i czerwonego trójkąta, więc:
P + 2P = 3P
1 mar 17:51
sylwia: dziękuję bardzo
1 mar 18:08
proszę o pomoc ważne: proszę o pomoc z moim zadaniem
1 mar 18:19
mati: pomożecie mi
20 lis 16:21
mati: krotsza przekatna trapezu prostokatnego dzieli go na 2 ttojtakty prostakatne. oblicz pole i
obwod tego trapezu, wiedzac ze jego wysokosc jes rowna 4 pierwiastki z 2
20 lis 16:22