Oblicz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie o bokach dłu- gości 5, 8
Juliamadra: Oblicz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie o bokach długości 5, 8 i 10.
Proszę o pomoc
26 lis 13:43
6latek: masz obliczyc R
P−pole trojkata oblicz ze wzoru Herona np
To jest jeden ze sposobow
26 lis 13:48
6latek:

Drugi sposob
Pole S ze wzoru Herona policz i potem wylicz sinα
Nastepnie zastosuj wzor
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Albo pole trojkata tak
S=r*p
r− promien okregu wpisanego w trojkat
p−polowa obwodu
| | (p−a)(p−b)(p−c) | |
r=√ |
| −−−jesli dobrze nie widac to wszystko jest pod pierwiastkiem |
| | p | |
masz juz wszystko dane do policzenia pola
| | a*b*c | | a | |
teraz albo stosujesz wzor R= |
| lub liczysz sinα i potem R ze wzoru R= |
| |
| | 4s | | 2sinα | |
Obliczenia wykonaj sama
26 lis 19:33
janek191:
Dla tych danych są bardzo "brzydkie" obliczenia.
26 lis 20:36
Eta:
Δ ABC rozwartokątny
| | 25+64−100 | | 11 | | 121 | | √6279 | |
cosα= |
| = − |
| to sinα=√1− |
| = |
| |
| | 2*5*8 | | 80 | | 802 | | 80 | |
26 lis 22:00
6latek: We wzorze jest 2sinα ale w zeszycie poprawilem
26 lis 22:26
6latek: Ma i ja takze mam sposob policzenia kąta trojkata majac dane 3 boki bez liczenia pola trojkata
Dziekuje .
A taka byla zagrozona .
26 lis 22:40