PRoszę o pomoc
Marcio 2553: Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny o jednym z kątów 60° i
przyprostokątnej przy nim leżącej długości 10cm. Przekątna największej ściany bocznej jest
nachylona do plaszczyzny podstawy pod kątem 30°. Oblicz objętośći pole powierzchni całkowitej
tego graniastosłupa.
26 lis 13:14
dero2005:

a = 10 cm
c = 2a = 2*10 = 20 cm
a
2 + b
2 = c
2
b =
√c2− a2 =
√300 = 3
√10 cm
P
c = a*b + (a+b+c)*h =
26 lis 15:01
dero2005:
Korekta:
b =
√300 = 10
√3
26 lis 17:52