matematykaszkolna.pl
sprawdź czy trójkącie o bokach długości 7 8 15 jest ostrokatny Zairox: sprawdź czy trójkąt o bokach długości 7 8 10 jest ostrokatny
26 lis 13:05
chichi: Jeżeli suma kwadratów dwóch krótszych boków będzie większa od kwadratu najdłuższego boku to trójkąt ten będzie ostrokatny, jak równa to prostokątny, jak mniejsza to rozwartokatny. Działaj
26 lis 13:08
chichi: Innymi słowy twierdzenie odwrotne do Pitagorasa
26 lis 13:10
a7: można to zrobić z tw. cosinusów 102=72+82*7*8cosα ⇒ cosα=13/112 czyli skoro cosα>0 to α∊(0,90) (trójkąt jest ostrokątny) (gdyby cosα<0 to byłaby druga ćwiartka, a gdyby był równy 0 to trójkąt byłby prostokątny)
26 lis 13:25
chichi: @a7 Jak jeszcze rok temu chodziłem do liceum to tw. Carnota było tylko na rozszerzeniu, a to wygląda jak zadanie rodem z podręcznika do podstawy, co nie zmienia faktu, że twój sposób też jest ok emotka
26 lis 14:04
chichi: Swoją drogą tw. Carnota to uogólnione tw. Pitagorasa, więc oba rozwiązania i tak się kręcą wokół tego
26 lis 14:05
6latek: Co studiujesz? Bo wydajesz sie byc jak Adamm .Ale byc moze sie myle .jesli tak to bardzo przepraszam .
26 lis 14:17
chichi: @6latek Dzień dobry, a co to znaczy być jak Adamm? pozdrawiam
26 lis 14:29
6latek: Juz odpowiadam dlaczego tak pomyslalem Po prostu nigdy nie prosisz o pomoc a wydawalo mi sie ze studuijesz matematyke i jak sam pisales jestes na 1 roku . Kolega Adamm tez taki byl . Stad to przypuszczenie . Dobrze . Wycofuje to co napisalem . Pozdrawiam .
26 lis 14:36
chichi: @6latek Tak studiuję matematykę i jestem na 1 roku, póki co na studiach same banały, powtórki z liceum po części, uwierz, że jeśli będę potrzebował pomocy, to na pewno zgłoszę się na forum emotka
26 lis 14:39
chichi: 2 x 100% z matmy, nie trafiłem na ten kierunek z przypadku po prostu lubię matematykę i jestem też samoukiem więc rzadko kiedy proszę o pomoc, zawsze coś sam wymęczę nawet po długim czasie, ale co moje to moje hah
26 lis 14:41
6latek: Przyjmuje do wiadomosci . Lubisz tez komiksy japonskie . Ja lubie dramy koreanskie i chinskie . Zwlaszcza na koreanskich mowia zeby sie dobrze odzywiac i nie pomijac posilkow . Nawet wtedy gdy masz trudnosci .Wiec rob to samo emotka Kibicuje CI zebys mial zawsze z górki .
26 lis 14:46
Mila: I tak trzymaj chichi. emotka
26 lis 14:47
6latek: Dzień dobry Milu emotka Pozdrawiam cieplo emotka
26 lis 14:49
ite: 6latku jeśli oglądasz seriale nakręcone w Korei Płn. i tam mówią, żeby nie pomijać posiłków, to nie bierz tego poważnie!
26 lis 14:51
ABC: W Korei Płn jedzą trawę , to nie mają problemu z pomijaniem posiłków emotka
26 lis 14:54
6latek: Dzień dobry ite emotka emotka Te z Poludnia . Trzeba wspolczuc ludziom zyjacym na Polnocy .Maja ciezkie zycie . Jesli masz mozliwosc to ogladnij serial Dr Stranger.jest 16 odcinkow . Jednak Korea Polnocna produkuje samochody (co prawda na licencji) ale produkuje i nawet tasmy firmy amerykanskiej 3M sa zakladane na te samochody A jest powiedziane . Kraj ktory nie produkuje samochodow to tak jakby nie istnial .
26 lis 14:58
ABC: 6latek poprawiłeś mi humor tym "A jest powiedziane " emotka Ale chyba nie w Biblii , bo samochodów wtedy nie mieli ?
26 lis 15:20
6latek: Witaj i pozdrawiam emotka
26 lis 15:22
ite: I powiedziane im zostało: Który kraj samochodów nie produkuje, nie będzie istniał. I uwierzyli, i wnet produkcję rozpoczęli. A była ona produkcja na licencji jedynie, cóż że amerykańskiej, lecz była. I tak produkując, czekali na lata przyszłe, lata obiecane, tłuste, z posiłkami regularnymi. Ja znam taką wersję, pozdrawiam również 6latku.
26 lis 15:38
Mila: Ale Wam wesołoemotka Pozdrawiam wszystkichemotka
26 lis 16:53
a7: emotka
26 lis 16:55
ite: Optymizm jest niereformowalny : ) Jak za mało poważnie pisane, to kasuj, bez litości kasuj!
26 lis 17:01
6latek: Mozna sie obruszac na to ale to Tramp spotkal sie z przywodca Korei Polnocnej . Czy w sprawie Ukrainy wielcy tego swiata zaprosili Polske ? Wiemy jak bylo W Polsce tez premier klamczuszek obiecuje piękne i tluste lata z regularnymi posilkami A przeciez tak niedawno bylismy krajem przemyslowo−rolniczym , a teraz stalismy sie krajem wyrobnikow tak jak kraje azjatyckie nawet nie mozemy juz porownac sie do Chin . Proponuje obejrzec amerykanski film Fabryka (wystepuje tez tam prezydent Obama) Pokazane jest tam jak pracowac za miske ryzu . Na koncu amerykanski robotnik placze .
26 lis 17:52
chichi: Biden has trumped Trump
26 lis 18:24