wyrażenia
marti: | | 10a+5b | |
Wiadomo że dla pewnych różnych od zera liczb a i b zachodzi związek |
| =6 . Wyznacz |
| | 2a | |
| | 4a−3b | |
wartość wyrażenia |
| |
| | 7b | |
1 mar 17:40
edi: Pierwsze równanie mnożysz razy mianownik, wyznaczasz a, które następnie podstawiasz do drugiego
równania
1 mar 17:45
edi: Oj, źle przeczytałem treść, to wyżej jest źle
1 mar 17:46
edi: chociaż nie, dobrze
1 mar 17:47
gabi: Chyba coś nie tak bo wynik ma wyjść 1
1 mar 17:50
marti: dokładnie wynik ma być 1 ,ale jak do tego dojść
1 mar 17:52
Godzio:
10a + 5b = 12a
5b − 2a = 0
−5b + 2a = 0 / * 2
−10b + 4a = 0 /+7b
4a − 3b = 7b / : 7b
1 mar 17:53
edi: Faktycznie 1. Jak do tego dojść napisałem już w tym temacie.
1 mar 17:54
marti: Dziękuję bardzo
1 mar 18:19