Rozwiąż równanie
Anulla352 : 2x+5/x2−4=0
26 lis 11:54
6latek: x
2−4≠0
Jest ogolnie tak
| a | |
| =0 wtedy i tylko wtedy gdy a=0 i b≠0 |
| b | |
jesli mamy rownanie to zeby cale wyraznie bylo rownie zero to licznik musi byc rowny 0 bo
26 lis 12:03
6latek: Chociaz tutaj sie domyslalem ze taki jest zapis
Odczytac go mozna bylo tez tak
Uzywaj nawiasow
2x+5/(x
2−4) chocby tak
26 lis 12:08
Anulla352 : (2x+5) /(x2−5)=0
26 lis 12:13
Anulla352 : {2x+5}/{x2−4}=0
26 lis 12:15
6latek: Rozwiaz
x2−4≠0
26 lis 12:17