matematykaszkolna.pl
Matura - konstrukcje za pomocą cyrkla Whistleroosh: Czy wie ktoś może, czy na maturze będą zadania, w których trzeba będzie coś skonstruować za pomocą cyrkla i linijki, aby zdobyć punkty? Np. takie zadanie, gdzie mamy dane odcinki o długości a oraz b i trzeba skonstruować odcinek długości (2a − b)2/2a
26 lis 10:11
Jawiem: Nie
26 lis 11:05
Whistleroosh: Thanks
26 lis 11:08
kerajs: Dlaczego nie, skoro to zadanie jest na poziomie podstawówki (nawet tej 6 klasowej)?
26 lis 11:10
Whistleroosh: To sie rozwiązuje Talesem, więc nie bardzo na poziome podstawówki. Zakładam, że nie znamy dokładnych wartości a i b, a jedynie mamy je gdzieś tam narysowane i na tej podstawie musimy zbudować nowy odcinek
26 lis 11:21
6latek: A mozna miec na maturze cyrkiel?
26 lis 11:25
Whistleroosh: Chyba tak
26 lis 11:27
6latek: Chyba to pchla po jajkach .Raz na jedno raz na drugie .OK. jesli sobie przejrzysz arkusze maturalne z lat ubieglych to zauwazysz ze rysunki do zadan z geometrii sa juz zobione . Wydaje mi sie ze tak jest z powodu duzej ilosci zadan do rozwiazania .Kiedys bylo 5 zadan i miales 3 do wyboru wiec rysynek do zadania musiales sobie zrobic sam. Wiec moim zdaniem takiego zadania nie bedzie . Ty jednak mozesz sobie takie zadania porobic .
26 lis 11:35
getin: nie ma żadnych zadań konstrukcyjnych na maturze
26 lis 11:37
Słoniątko: trysekcja kąta będzie na maturze, przy użyciu krzywej pomocniczej bądźcie realistami ludzie emotka
26 lis 11:38
6latek: Z tego co wiem to zdalnie naucza ABC Kiedy pojawi sie na forum to moze zapytaj jego .
26 lis 11:38
ite: Komunikat dyrektora CKE z 20 sierpnia 2020 r. w sprawie materiałów i przyborów pomocniczych (...) https://prnt.sc/vqgcxa
26 lis 11:50
6latek: To w takim razie pytac swoich nauczycieli Bardzo czesto nie rozumiem tego dlaczego ludzie uwazaj ze ich nauczyciele nic nie wiedza a ludzie na forum ktorzy czesto pokonczyli szkole beda lepiej wiedziec .
26 lis 12:15
Maciess: I odwieczne pytanie o ołówek na matrurze emotka Czy mozna uznać rysik w cyrklu jako legalny przyrząd, czy jest to już ostra szmuglerka?
26 lis 12:16
ABC: U mnie w szkole w zeszlym roku cyrkiel z rysikiem był zabroniony, tylko takie cyrkle z miejscem na włożenie długopisu były dozwolone
26 lis 14:57