Kula
bryły: Oblicz pole powierzchni kuli wpisanej w sześcian, wiedząc, że przekątna sześcianu jest o 1cm
dłuższa od jego krawędzi.
26 lis 00:10
janek191:
p = a+ 1
a
√3 = a + 1
3 a
2 = (a + 1)
2 = a
2 + 2 a + 1
2 a
2 −2 a − 1 = 0
Δ = 4 − 4*2*(−1) = 12 = 4*3
√Δ = 2
√3
| | 1 + √3 | | 2 + √3 | |
PK = 4 π r2 = 4 π *( |
| )2 = |
| *π [ cm2] |
| | 4 | | 2 | |
26 lis 00:22
bryły: Dzięki wielkie
26 lis 00:28
Eta:
Bez "ukochanej" delty
a=2r P
k=4πr
2
i z treści zadania: 2r
√3=2r+1
| | 1 | | 1 | | 2+√3 | |
⇒ 2r(√3−1)=1 ⇒ 2r= |
| |2⇒ 4r2= |
| = |
| |
| | √3−1 | | 2(2−√3) | | 2 | |
============
26 lis 01:03
26 lis 01:09
chichi: u @
janek191 też można bez "ukochanej" delty, w prawdzie nie wiem dlaczego podnosił do
kwadratu, mianowicie z równania:
a
√3=a+1
a(
√3−1)=1
26 lis 01:13