ojjjj
KAŚKA : Siema ; ]
Pomożecie?
Mam to na jutro ; / !
Proszę!
1) Asia ma 79 zł w monetach dwu− i pięciozłotowych. W sumie ma 26 wszystkich monet. Ile monet
każdego rodzaju ma Asia?
2) Napisz równanie przekątnych kwadratu, którego dwa przeciwległe wierzchołki mają współrzędne
A=(−1,3), C=(3,−1).
3) Narysuj wykres funkcji liniowej do której należy punkt A=(0,−3) i która dla argumentów z
przedziału (−∞, −2) przyjmuje wartości dodatnie. Napisz wzór funkcji.
BYŁABYM BARDZO WDZIĘCZNA ZA POMOC!
DZIĘKUJE Z GÓRY!
1 mar 17:38
edi: Siema

Pomożemy.
1)
Rozwiąż układ równań
5a + 2b = 79
a + b = 26
2)
Musisz wyznaczyć równanie prostej, przechodzącej przez dwa zadane punkty.
Jak wiadomo prosta ma postać: ax + b
Rozwiąż więc podany układ równań:
−a + b = 3
3a + b = −1
3)
Z punktu należącego do wykresu, wynika, że wspołczynnik b = −3
Skoro przyjmuje wartości dodatnie dla x ∊ (−
∞;−2), to:
f(−2) = 0
Rozwiązujesz więc równanie:
−2a − 3 = 0
A następnie rysujesz wykres funkcji (jeden z pkt już masz)
1 mar 17:59
KAŚKA : Rozumiem 1 i 2, ale 3 nie ! Możesz mi jakoś bardziej wytłumaczyć? Proszę
1 mar 18:41
edi: Skoro dla ujemnych argumentów przyjmuje wartości dodatnie, oznaczać to musi, że współczynnik a
jest ujemny, czyli wykres funkcji idzie w dół. Skoro zakres kończy się na −2, oznacza to, że
funkcja nie jest już w tym miejscu dodatnia, a skoro wykres idzie w dół, to funkcja w miejscu
tym musi być równa 0, czyli:
0 = −2a + b
b już znamy, czyli:
−2a = 3
czyli funkcja ma postać:
1 mar 18:44
KAŚKA : Nie rozumiem tego początku ; / cholera


!
1 mar 18:57
1 mar 19:31