równania funkcyjne
az: Hej. Miałem do rozwiązania równanie funkcyjne: f: R→R
f(y)f(x)−xy=f(x)+f(y)−1
Po kilku podstawieniach (x=y, x=a, y=0,x=0 y=a) otrzymałem że:
f(x)=0 V f(x)=1
Skąd mam wiedzieć czy to są jedyne rozwiązania tego równania? Czy da się jakoś udowodnić, że
nie ma innych?
24 lis 22:35
jc: x=y=2
a2−4=2a−1
ani 0, ani 1 nie spełniają tego równania.
24 lis 22:41
jc: (f(x) − 1)(f(y) − y)=xy
x=y=1
...
f(1)=2 lub f(1)=0.
Teraz podstawiamy y=1.
W pierwszym przypadku mamy f(y)−1=y, czyli f(y)=1+y,
w drugim przypadku f(y)−1=−y, czyli f(y)=1−y.
24 lis 22:48
jc: Oj, tam miało być: (f(x)−1)(f(y)−1)=xy. Reszta ok.
24 lis 22:51
az: a skąd mam wiedzieć że to jedyne rozwiązania?
24 lis 22:54
jc: Raczej masz sprawdzić, czy to są faktycznie rozwiązania.
Rozumowanie ma postać kolejnych implikacji.
Jeśli równanie nie ma rozwiązań, to na końcu możemy uzyskać coś zupełnie
dowolnego.
24 lis 23:36