Wielomian czwartego stopnia - liczby zespolone
Shizzer: Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu wielomianu. x ∊ ℂ
x
4 + x
2 + 1 = 0
(x
2)
2 + 2x
2 + 1 − x
2 = (x
2 + 1)
2 − x
2 = (x
2 + x + 1)(x
2 − x + 1) = 0
Z tego wychodzi po wyliczeniu wyróżnika trójmianów kwadratowych, że:
| | −1+√3i | | −1−√3i | | 1+√3i | | 1−√3i | |
x ∊ { |
| , |
| , |
| , |
| } |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Ale ja chciałbym to policzyć wykorzystując wyróżnik trójmianu kwadratowego właśnie z tym, że
t = x
2. Wtedy:
t
2 + t + 1 = 0
Δ
t = 1 − 4 = −3
√Δt =
√−3 =
√3i
| | −1 − √3i | | −1 + √3i | |
x12 = |
| , x22 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
I co dalej? Jak to wrzucę pod pierwiastek to się zakopię w obliczeniach i jakoś wątpię, że mi
wyjdą
prawidłowe odpowiedzi. Czy tak właśnie mam zrobić? Wrzucić te x
1, x
2 pod
pierwiastki kwadratowe?