matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice
Aneta20:
Proszę o obliczenie granic metodami elementarnymi nie korzystając z reguły de l'Hospitala. Granice w linku poniżej:
https://zapodaj.net/45db81a0b7c7a.jpg.html
24 lis 20:43
Aneta20:
up
24 lis 22:16
janek191:
1.
3
3
f(x) = ( 1 +
)
4
*[ (1 +
)
2x
]
1/2
2x
2x
więc lim f(x) = 1*[ e
3
]
0,5
= e
1,5
x→
∞
24 lis 23:54
janek191:
5. lim 3
1
x−2
= +
∞
x→ 2
+
25 lis 00:00
janek191:
6.
√
1 + x
2
− 1
1 + x
2
− 1
x
f(x) =
=
=
x
x*(
√
1 + x
2
+ 1)
√
1 + x
2
+ 1
więc
0
lim f(x) =
= 0
2
x→0
25 lis 00:04
janek191:
Masz odpowiedzi ?
25 lis 00:27
Aneta20:
Dziękuję, niestety nie.
25 lis 00:47
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick