matematykaszkolna.pl
Jak uczyć się stereometrii? zmartwionyuczeń: Jak uczyć się stereometrii do matury na rozszerzonym poziomie? Mam problem z zauważaniem wszystkich zależności między figurami. Czy jedyną metodę jest rozwiązywanie jak największej ilości zadań, czy może jest jakiś "core" od którego warto zacząć?
24 lis 19:56
salamandra: Jako tegoroczny maturzysta, który też miał z tym problem na początku, mogę Ci powiedzieć, że zacznij od opanowania do perfekcji wiadomości z planimetrii i tych "zależności" o których mówisz. Musisz również zrozumieć i umieć wskazać kąty nachylenia, bez tego, ani rusz. Przede wszystkim się nie załamuj, bo może to długo trwać, zanim załapiesz, ale musisz być zawzięty.
24 lis 20:09
6latek: https://zapodaj.net/50885b9e62128.jpg.html Mi corka kupila w Lidlu(niemcy) za 12 euro takie cudenka To nic ze dla dzieci 3+ ale mozna figury zlozyc . sa tez kulki magnesy
24 lis 20:12
maja: ja osobiscie najwiekszy problem przy stereometrii mialam np z przekatnymi w brylach, jak beda szly, ktos na forum wytlumaczyl mi swietny sposob ze swieceniem swiatlem od gory i wyobrazaniem sobie jak bedzie padal cien, szczerze polecam do tego typu zadan, ale to chyba jeszcze na przyszlosc ci sie przyda
24 lis 20:23
zmarteionyuczeń: Dziękuję!
25 lis 10:41
HGH: z doswiadczenia, jesli np nie wiesz o który kąt chodzi, o którą płaszczyzne, nie wiesz jak cos zaznaczyć to polecam szukać grafik w internecie, pomaga to wyobrazić sobie co i jak. Przede wszystkim cierpliwość, stereometria na maturze jest jednym z łatwiejszych zagadnień emotka
25 lis 12:10