ciągi
kaktus: Z ciągu liczb naturalnych dodatnich wynotowano sto takich kolejnych liczb, dających w sumie
17950, z których każda ma tę własność, że jeśli podzielimy ją przez 3, to uzyskamy resztę 1.
Znajdź najmniejszą i największą z wynotowanych liczb.
Wiem na razie tyle, że S100=17950 oraz, że taka liczba ma postać 3k+1. Ktoś ma pomysł, co
dalej?
24 lis 18:46
Eta:
Takie liczby tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy r=3
S100= (2a1+99r)*50
..............
dokończ
24 lis 18:57
Eta:
31,34,37,....., 328
24 lis 19:00
janek191:
Odp. 31 i 328
24 lis 19:12
kaktus: A mam pytanie, skąd wiemy, że różnica wynosi 3?
24 lis 19:24
janek191:
Np.
4, 7, 10,13 , ...
r = 3
24 lis 19:29