Oblicz pochodną
mon: f(x)=cos(x)x
f'(x)=[(cosx)x]' * (cosx)' * x' =
= (cosx)x * ln(cosx) * (−sinx) * 1=
= −(sinx) * ((cosx)x * ln(cosx))
Coś mi wynik nie wychodzi taki jak powinien, co robię źle?
Wynik to:
(cosx)x * (−x * tgx +ln(cosx))
24 lis 17:35
24 lis 17:36
mon: [f(x)g(x)]' = [f(x)g(x)]*[g(x)*ln(f(x)]'
Działa, ale skąd się to bierze?
Rozumiem, że to jest z
ax' = axlna
ale dlaczego tam jest g(x)*ln(f(x))?
24 lis 17:56
ICSP: ax = ax ln(a) dotyczy tylko przypadków gdy a jest liczbą.
U ciebie jest to funkcja.
[f(x)]g(x) = eg(x)*ln((f(x))
i z takiej postaci już łatwo policzyć pochodną.
24 lis 17:58
mon: Aha, dzięki
24 lis 18:05