.
Domi: Rozwiąż równanie
a)3/x−1=1/x+1
b)1/x−1=x/3−x
24 lis 15:52
6latek: dla x≠0
a to =0 gdy 2−2x=0 to −2x=−2 to x=1
ja tak odczytalem to rownanie
Podobnie robisz b)
24 lis 15:57
Domi: Mam takie cos
D=R/{1,−1}
a)3(x+1)=1*(x−1)
3x+3=x−1/−x
2x+3=−1/−3
2x=−4/:2
x=−2
24 lis 15:59
Domi: Do ponpuktu a wyszło mi X=−2
24 lis 16:00
6latek: Na drugi raz uzywaj nawiasow
nalezalo napisac tak
3/(x+1)=1/(x+1) widzisz roznice ?
Wynik masz dobry
24 lis 16:03
Domi: Ale podpunkty b już nie wiem jak
24 lis 16:09
6latek: Wyznacz dziedzine
24 lis 16:11
6latek: Dlaczego tak dlugo schodzi Ci wyznaczenie dziedziny?
24 lis 16:14
Domi: −1 i 3?
24 lis 16:15
6latek: NIe
Mianowniki nie moga rownac sie zero (jest zabronioe dzielenie przez 0 )
x−1≠0 to x≠ napisz
3−x≠0 to x≠ napisz
Wtedy za x mozesz podstawic wszystkie liczby rzeczywiste czyli R ale nalezy wyrzucic te ktore
zeruja mianowniki
Wiec teraz okresl dziedzine
24 lis 16:19
Domi: Wyszlo mi 3−1=x2−x
24 lis 16:20
Domi: Albo brak rozwiązania nie wiem
24 lis 16:21
6latek: Na ta chwile kazalem CI okreslic dziedzine pozniej przejdziemy do obliczen OK?
24 lis 16:21
Domi: Jak ja nie wiem ...
24 lis 16:23
Domi: −1 i x
24 lis 16:26
6latek: No dobrze .
Musisz sobie w takim razie przypomniec z ksiazki
tutaj
x−1≠0 to x≠1
3−x≠0 to x≠3
D=R\{1,3}
Juz teraz wiadomo?
W nastepnym poscie pokaze jak liczyc
24 lis 16:29
6latek: To rownanie mozna rozwiazac na dwa sposoby
1) Korzystajac z proporcji
2) przyrownujac do zera
Zrobimy to sposobem nr 1
mamy wyznaczna dziedzine
wiec
mamy
u nas jest
a=1
b=x−1
c=x
d=3−x
zgodnie z tym
a*d=b*c napisz jak bedzie wygladac
24 lis 16:35
Domi: Taaak
24 lis 16:35
Domi: 1*(3−x)=x−(1*x)
24 lis 16:37
Domi: 3−1=x2−x
24 lis 16:38
6latek: 1(3−x)=x(x−1)
teraz to wymnoz uporzadkuj i przyrownaj do zera
czekam
24 lis 16:39
6latek: 1*3−x*1=x*x−1*x
3−x=x2−x
Przyrownaj to do zera
24 lis 16:42
Domi: No to wyszło mi 3−1=x2−x
24 lis 16:42
6latek: dlaczego 3−1?
przeciez 1*(−x)=−x
24 lis 16:44
Domi: Czyli do zera 3=x2 , √9 √3
24 lis 16:44
Domi: ?
24 lis 16:44
6latek: 3−x=x2−x
3−x+x−x2=0
−x2=−3
x2=3
stad x=√3 lub x=−√3
Drugi sposob pokaze za godzine lub pozniej bo wuczka za chwile bedzie dzwwonic
24 lis 16:48
Domi: Dobrze
24 lis 16:53