.
Oliwka: Rozwiąż równanie
a)x+5/3x−6 =3x−5/2x−4
d)3x+15/x2+7x+10=5/x+2
24 lis 14:47
Mila:
a)
D
r:
3x−6≠0 i 2x−4≠0⇔
x≠2
D
r=R\{2}
(x+5)*(2x−4)=(3x−5)*(3x−6)
dalej potrafisz?
24 lis 15:04
Mila: d)
D
r:
x
2+7x+10≠0 i x+2≠0
Δ=49−40=9
x
≠−5 i x≠−2
D
r=R\{−2,−5)
| 3(x+5) | | 5 | |
| = |
| ⇔ |
| (x+2)*(x+5) | | x+2 | |
teraz pomyśl
24 lis 15:14
Oliwka: Nie wiem na krzyż? Mila
24 lis 15:21
Mila:
Możesz, ale po co?
Rozwiąż i wtedy pomyśl dlaczego tak Ci doradziłam.
24 lis 15:23
Oliwka: A)11x2−27x+10
Mila tak o?
24 lis 15:26
Oliwka: A w b 2x=−4/:2
X= −2?
24 lis 15:30
6latek: Dzien dobry
Milu 
Oliwka nie
zobacz po lewej masz 2x
2 po prawej z wymnozenia masz 9x
2
jesli przeniesiesz 9x
2 na lewa strone to masz 2x
2−9x
2=−7x
2
24 lis 15:30
Mila:
dokończenie a)
(x+5)*(2x−4)=(3x−5)*(3x−6)⇔
(x+5)*2*(x−2)=(3x−5)*3*(x−2)⇔ przy założeniu, że x≠2 , a takie było!
2*(x+5)=3*(3x−5)
2x+10=9x−15
7x=25
24 lis 15:32
Mila:
Teraz Oliwka co będzie w d ?
24 lis 15:33
Oliwka: Jejku nie wiem o co w tym chodzi już myślałam że dobrze
24 lis 15:33
Mila:
Witam ciepło i słonecznie
6−latku
24 lis 15:34
Oliwka: W d) x=−2
24 lis 15:34
Mila:
Czego nie wiesz OLiwko?
24 lis 15:34
Oliwka: W d) będzie x=−2? Może teraz dobrze bo wymnozylam to i wyszło taki wynik
24 lis 15:36
6latek: I dostajesz dzielenie przez 0 .
24 lis 15:41
Mila:
Oliwko jak może być w d liczba (−2) rozwiązaniem? skoro to nie należy do dziedziny równania,
nie wolno wstawić
tej liczby za x bo mianownik będzie równy 0.
−2∉D
r
Brak rozwiązania.
dwa ułamki mają jednakowe mianowniki to i liczniki powinny być równe a 3≠5,
sprzeczność.
Bez mnożenia na krzyż możesz napisać:
BRAK rozwiązania.
24 lis 15:42
Mila:
Zostawiam Was

Spojrzę później. Oliwko rozwiązuj zadania i pytaj w razie wątpliwości.
Za dużo pomagających , to robi się mętlik.
24 lis 15:44
Oliwka: Dziękuję Mila bardzo mi pomogłaś❤️
24 lis 15:45
Mila:
24 lis 15:57