CIĄGI
Paula: POMOCY PILNE


dla jakiej wartośći x liczby: a,b,c są kolejnymi wyrazami ciągu
arytmetycznego?
| | x+1 | |
a) a=x−2 , b= |
| , c=5x |
| | 3 | |
b) a= −16 , b= 3x , c= x62
1 mar 17:23
Noah: Paula juz ci chyba ktos napisal odpowiedz na to

a
n−a
n−1=a
n−1−a
n−2
c−b=b−a
1 mar 17:27
1 mar 17:28
Paula: dobra ale mi nie wychodzi nadal

w przykładzie a) ma wyjść x= {1}{2}
1 mar 17:29
Noah: Dla ciebie Paula
obu stronnie mnozymy razy 3 i mamy
15x−(x+1)=x+1−3(x−2)
15x−x−1=x+1−3x+6
x na lewa strone wartosci liczbowe na prawa strone i mamy
15x−x−x+3x=1+6+1
16x=8
1 mar 17:32
Paula: dziękujee

!

bardzo dziękuje!

nie wiem kim jestes ale z nieba mi spadłeś!

1 mar 17:33
Noah: hehe
jakbys chciala jakies zadania wytlumaczyc zawsze jestem chetny
1 mar 17:34
Noah: a tak poza tym mam na imie Tomek juz wiesz kim jestem matematyk o imieniu Tomek xD
1 mar 17:34
Paula: nie ma sprawy dzięki bardzo

!
1 mar 17:35
Paula: ja mam na imie Paula tak jak nick
1 mar 17:35
Paula: moje gg 11452893

była bym wdzięczna gdybys sie odezwał to bym Ci tez zadania na gg pisała
1 mar 17:35
Noah: a wiec Paula milego rozwiazywania zadan ja juz lece pa!
1 mar 17:36