oblicz miejsce zerowe
Beata: oblicz miejsce zerowe
(x−5)2
1 mar 17:22
Noah: No bety dla jakiego x wyrazenie bedzie rowne zero?
1 mar 17:23
Noah: (x−5)2=0
no co podnosisz do ptoegi 2 zawsze ale to zawsze chodzbym nie wiem co bedzie ROWNE lub WIEKSZE
od zera ty masz ROWNE zero czyli... to co w nawiasie musi byc rowne zero a kiedy bedzie?
1 mar 17:24
Godzio: pomoge
| | 3√7 | |
kiedy x = 52 + |
| * sin90o − 710/3 − 20 |
| | 7−3 | |
1 mar 17:37
R.W.16l: pomogłeś...
1 mar 17:38
Noah: Godzio cos ty zrobil? skad wzioles to rownanie?
1 mar 18:20
edi: Z głowy
| | 3√7 | |
52 + |
| * sin90o − 710/3 − 20 = (x−5)2 |
| | 7−3 | |
1 mar 18:26
edi: oj, znowu pomieszałem ...
powyższe wyrażenie ma taką samą wartość jak pierwiastek równania, które podała Beata
1 mar 18:28
Godzio: to co napisałem to akurat się = 5

czyli naszemu miejscu zerowemu
1 mar 18:28
Noah: ale ja nie wiem skad ty wzioles ta prawda strone bo ja mam tylko zapisane (x−5)2
1 mar 18:30
edi: wymyślił wyrażenie, które ma wartość 5.
Równie dobrze mógł napisać, że
x = 10sin30o
1 mar 18:32
Noah: ale po co wymyslac skoro polecenie brzmi oblicz miejsce zerowe
1 mar 18:34
Godzio: żeby utrudnić leniom życie

jeśli nie wie się co to jest miejsce zerowe to niech się poczyta bo to chyba nie jest trudne
1 mar 18:37
Noah: hehe ok kapuje juz hehe
1 mar 18:37