programistyczne łatwe zadanko
cojestkurdenocjestkurde: programistyczne zadanko
mam przedział (−1,1)
ktoś wpisuje z klawiatury n wartości, które będą oddalone od siebie o tę samą odległość
czyli gdy wpisze np 2, to komputer wypluje: −1,1
n = 3, to: −1,0,1
itd
a więc szukam wzoru w który będzie zależny od "n"
24 lis 01:55
cojestkurdenocjestkurde: źle sformułowałem, ktoś wpisuje z klawiatury ilość "n" liczb równo oddalonych od siebie (z
przedziału (−1,1)
czyli np. dla n = 3, komputer ma wypluć 3 liczby z tego przedziału równo oddalone od siebie,
czyli −1,0,1
i tak dalej
24 lis 01:59
Pytający:
Dane: (a, b), n.
| | k | |
pk = a + (b − a) * |
| dla k = 0, 1, ..., (n − 1) |
| | n − 1 | |
24 lis 02:41
cojestkurdenocjestkurde: @Pytający
Jaka jest rola tego k?
Użytkownik powinien wpisać wyłącznie "n", żeby wywietliło pożądane liczby
24 lis 13:26
cojestkurdenocjestkurde: a,b jest znane i ustalone, n do wpisania z klawiatury, a co z k?
24 lis 13:26
cojestkurdenocjestkurde: a, rozumiem już. sprytne
24 lis 16:12