Dowód
Michcio997: | | 1 | | 1 | | 1 | | 9 | |
Wykaż że jeśli |
| + |
| + |
| = |
| to a=b=c |
| | a | | b | | c | | a+b+c | |
23 lis 23:54
ICSP: Średnia arytmetyczna jest większa bądź równa od średniej harmonicznej:
skąd
| 1 | | 1 | | 1 | | 9 | |
| + |
| + |
| ≥ |
| |
| a | | b | | c | | a + b + c | |
przy czym równość zajdzie tylko gdy a = b = c
24 lis 00:05
Michcio997: Dziękuję. Robię zadania z Pazdry i akurat tej zależności w tym podręczniku nie było tylko
między SA ≥ SG ale teraz już wszystko rozumiem
24 lis 00:43
kerajs: Podane powyżej rozwiązanie jest prawdziwe tylko dla dodatnich a,b,c. A w zadaniu takiego
założenia nie ma.
24 lis 09:43