| d | ||
sinα = | ||
| b |
| d | ||
b = | ||
| sinα |
| c | ||
ctgα = | ||
| d |
| ||||||||
cosα = | ||||||||
| c |
| d | ||
2cosα * ctgα * d = | − a | |
| sinα |
| d | ||
a = | − 2cosα * ctgα * d | |
| sinα |
| h | ||
sinα = | ||
| c |
| a+b |
| ||||||||||||||||||
P = | * h = | * cosα*d = | |||||||||||||||||
| 2 | 2 |
| ||||||||||||||||
* cosα*d = | ||||||||||||||||
| 2 |
| d − cos2d | |
* cosαd = (d2 − cos2d2) * tgα = d2 * tgα(1−cos2α) = d2tgα *sin2α | |
| sinα |
| 1 | ||
Dzięki. W odpowiedziach jest ,że powinno wyjść d2 * sinα * cosα [= | d2 sin2α] więc nie | |
| 2 |
| d | ||
b = | ||
| sinα |
| d | cos | d−2cos2d | d(sin2+cos2−2cos2 | |||||
a = | − 2cosα * | *d = | { = | |||||
| sinα | sin | sin | sin |
| d(sin2−cos2 | |
| sin |
| d(sin2−cos2+1) | 2sin2d | |||
a + b = | = | = 2sind | ||
| sin | sin |
| a+b | 1 | ||
* h = | sin2αd2 czyli ok w przekształceniu pola się coś pomyliłem, najlepiej | ||
| 2 | 2 |
a mój błąd znalazłem:
| d−cos2αd | cosα | cosα | |||
* cosαd = d2(1−cos2α) * | = d2 * sin2α * | = | |||
| sinα | sinα | sinα |
| 1 | ||
d2sinαcosα = | d2sin2α | |
| 2 |
c = d*ctgα
| 1 | 1 | |||
pole trapezu P = | cd + | cd*sin(2α − 90) = ... | ||
| 2 | 2 |